Recepten
Recepten voor iedere dag ťn voor als u iets te vieren heeft. Makkelijk, speciaal en overheerlijk. Verwen uzelf en anderen met uw kookkunsten ťn onze maïs.
Wist u dat maïs eindeloos veel lekkere mogelijkheden heeft? Wat dacht u van maïs met peterselieboter? Of maïs op de barbecue? Maïs is heerlijk bij een hoofdgerecht, maar ook onweerstaanbaar als verantwoord tussendoortje.
Heeft u zelf lekkere maïsrecepten? Laat het ons weten!

Basisrecept (Corn on the Cob)

Maak per persoon een maïskolf in zijn geheel schoon. Kook deze afhankelijk van de rijpheid in 5 tot 7 minuten gaar. De kolf is gaar als de korrels makkelijk loslaten van de spil.
Serveer de kolven met gesmolten boter en eet de korrels van de kolf.
Prik in de uiteinden van de kolven een maïsvorkje of steek aan beide kanten een vork. Eet smakelijk!

Suikermais met peterselieboter

IngrediŽnten:
4 takjes peterselie
1/2 kleine ui
75 gram boter of margarine
1 teentje knoflook
zout
peper
1/2 eetlepel citroensap
4 kleine maïskolven

Voorbereiding:
Knip 3 takjes peterselie zeer fijn. Pel een ui en rasp deze boven de peterselie. Laat ondertussen in een kom de boter smelten. Pel een teentje knoflook en pers dit boven de gesmolten boter uit. Meng de ui en de fijngeknipte peterselie door de gesmolten boter. Breng de boter op smaak met zout, peper en citroensap.

Spreid op het aanrecht een stuk aluminiumfolie ( 20 cm x 30 cm) uit en leg hier de peterselieboter op. Rol het aluminiumfolie tot een rolletje en leg het ongeveer 15 minuten in de koelkast.

Bereidingswijze:
Laat in een grote pan met ruim water de maïskolven in ongeveer 15 minuten gaar koken. Haal ondertussen de peterselieboter uit het folie en snij het met een nat mes in 4 stukken. Leg de maïskolven op een bord en plaats de peterselieboter er bovenop. Garneren met een toefje peterselie.
Eet smakelijk!

Ingezonden door Debora Consten

Barbeque

Voor het lekkerste barbecuerecept heeft u maïs in blad nodig. Deze maïs is verkrijgbaar op lokale weekmarkten.

Zet de maïskolven, met de kolfkwast naar beneden, ruim 2 uur in een emmer met water. Leg de kolven daarna op de barbecue. Door het opgezogen water koken de kolven gaar en branden de bladeren niet aan. Draai de kolven, zodat ze overal gaar worden. Open na 15 tot 20 minuten een stukje van de schil en kijk of de kolven gaar zijn. De kolven zijn klaar als de korrels donkergeel zijn. Verwijder de bladeren en steek 2 maïsvorkjes in de uiteinden. Smeer eventueel wat boter op de kolven.
Eet smakelijk!

 

Knapperige maïskolven met paprika-tijmbotersaus


IngrediŽnten:
4 verse maïskolven (schoongemaakt)
75g roomboter
2 sjalotjes (fijngesnipperd)
1 teen knoflook (fijngehakt)
2 el tijm (fijngehakt)
125g geroosterde rode paprika (in kleine blokjes)
zout en peper


Breng een ruime pan water en zout aan de kook. Voeg maïs toe en breng opnieuw aan de kook. Kook de maïs in 5 min. gaar.
Verwarm intussen de boter in een steelpan, voeg sjalot, knoflook en tijm toe. Voeg na 2 min. de paprikablokjes toe en stoof het gerecht nog 3 min. Breng op smaak met zout en peper.
Snijd de maïskolven in 5 stukken en doe ze in een schaal. Schep er de warme paprika-tijmbotersaus over.
Eet smakelijk!

AANVALLUH  recept uit kieskeurig (kijk op kieskeurig.nl)
 
Knaagkolven 
Ingredienten:
 
4 maiskolven
100gr lichtgezouten boter
1,5 tl chilipoeder
3el peterselie of koriander
fijngehakt grof zeezout
 
Reageer de spanning van de wedstrijdaf met een beboterde maiskolf, dat is lekkerder knagen dan op de nagels.
haal de groene bladeren van de kolven.Smelt in een pannetje de boter en roer er chilipoeder, peterselie of koriander door.
Spreid stukken aluminium folie uit en leg de schoongemaakte kolven erop.
Besmeer ze goed met de gesmolten boter.Vouw de folie om de maiskolven heen en draai de uiteinden dicht
Leg ze een kwartier op de BBQ en draai ze regelmatig om.Bij het serveren nog wat boter en zeezout toevoegen.
Eet smakelijk!
 
 
Maïssoep

Ingredienten:
1 el. boter
75 gram spekblokjes
1 ui
3 zoete aardappelen in blokjes
3/4 liter bouillon
4 maïskolven
1 dl koksroom
1 dl melk
peper en zout

Bak de spekblokjes in boter en voeg de gesnipperde ui toe. In 15 minuten fruiten en omscheppen. Voeg de aardappelblokjes toe, met de bouillon en laat die in 15 minuten garen. Schraap de korrels van de maïskolven en vang ook het witte vocht op. Voeg de maïs en het vocht bij de soep en laat het geheel 15 minuten koken. Roer de room en de melk erdoor, breng weer aan de kook en breng op smaak met peper en zout.
Eet smakelijk!

Ingezonden door Annie Wolters

Om je vingers bij af te likken...

Maak de maïskolven eerst schoon, door de bladeren en draden te verwijderen. Kook de kolven 15 minuten in zout water en droog daarna de kolven goed af.
Meng zout en peper door olijfolie en bestrijk de kolven aan alle kanten. Grill de maïskolven 10 tot 15 minuten aan het spit boven het vuur. Bestrijk de kolven tijdens het grillen met de gekruide olie.
Leg de maïskolven daarna op een bord en serveer er voldoende boter bij. Het afkluiven kan beginnen!
Eet smakelijk!

Ingezonden door Esther Ansems

Franse Maiskolven

IngrediŽnten:
Maïskolven
Roomboter
Olijfolie
Persillade
Zeezout

Smeer 2 stukken aluminiumfolie in met boter of olie en strooi daar persillade over. Persillade is een mengsel van knoflook, peterselie en kruiden. Leg de kolven op het folie en vouw het pakketje dicht. Laat de kolven 15 minuten goed heet worden in een oven op 250 graden.
Serveer de maïskolven met gezouten roomboter.
Eet smakelijk!

Ingezonden door Joke Eijsackers

Mais met gember siroop

De mais in een bak met zonnebloem olie in ongeveer 3 kwartier tot een uur laten bakken in de oven op 180/190ºC. De mais moet bijna geheel ondergedompeld liggen in de zonnebloem olie. Gember siroop erover heen schenken. Af en toe draaien.
Eet smakelijk!

Ingezonden door Chantel Veer van kookstudio Chantel's mengelmoes www.chantelsmengelmoes.nl