Kopen, bewaren en schoonmaken
Over lekkere fabels, de waarheid en smakelijk eten.
Amerikaans fabeltje

Volgens de Amerikanen krijgt u de lekkerste suikermaïs door:

1. een pan water op het fornuis te zetten;
2. naar het dichtstbijzijnde maïsveld te rennen;
3. een hoeveelheid kolven te kopen
4. nog harder terug te rennen naar huis, en;
5. de kolven te ontbladeren en ze vijf minuten te koken.

Leuk bedacht, maar in de dagelijkse praktijk natuurlijk niet mogelijk. Om tóch de beste maïs te kopen en de lekkerste maïs te eten, hebben we tips voor u op een rijtje gezet. Realistische tips welteverstaan.

Aankoop

Waar moet u op letten bij aankoop van maïs? Allereerst moeten de bladeren mooi groen zijn. Ook de korrels moeten er goed uit zien. Zijn de korrels ingedeukt? Dan is de maïs oud en kunt u beter een andere kolf kopen.
Bewaren

Maïs is het lekkerst als het direct na aankoop wordt gegeten. Wilt u maïs bewaren? Leg de kolven dan in de koelkast en bewaar ze enkele dagen.
U kunt maïs ook invriezen. Ontdoe de kolven dan eerst van de bladeren en vries de kolven meteen in. Hoe eerder de kolven zijn ingevroren, hoe beter de smaken behouden blijven.

Schoonmaken

Maïs schoonmaken is een eenvoudig klusje. Verwijder de bladeren door deze naar beneden toe af te stropen. Verwijder daarna de zijdeachtige draden, eventueel met een speciaal borsteltje, en klaar is de maïs.

Maïs Geschiedenis

Maïs komt oorspronkelijk uit Centraal Amerika en bestaat zeker al sinds 5.000 v. Chr. De plant deed eerst dienst als voer (snijmaïs). Suikermaïs echter is pas sinds het midden van de 19de eeuw bekend. Vermoedelijk is suikermaïs ontstaan uit een mutatie van snijmaïs.
Archeologische vondsten laten zien dat de oude indianen in Mexico 12.000 jaar geleden al maïsachtige planten verzamelden en gebruikten. Vijf tot zeven-duizend jaar geleden werd de plant al verbouwd in Mexico. Maïsgerechten waren het hoofdvoedsel van de Mayas en Azteken. Bij deze bevolkingsgroepen werden zelfs "Maïsgoden" vereerd. In 1493 bracht Christoffel Columbus de maïs mee naar Europa.
Maisborsteltje